Euridice

Misterij i poezija slikarstva. Umjetnost koja nastanjuje prostor. Prepoznatljive osobine zbirke "Euridice", u svojoj prividnoj jednostavnosti, utjelovljuju izvanrednu i složenu postavku koja proizlazi iz povijesti slikarstva, uključujući čak i sjećanje na gestu koju je naučila paleolitika. Ako je istina da "prošlost nije otac kojeg treba ubiti, već majka od koje treba crpiti hranu", poezija ove serije elegantne keramike predlaže uzvišenu upotrebu porculanskog kamena koja, asimilirana u grubo platno, definira djelo koje je istodobno djelomično i beskonačno.

«U prošlosti se očekivalo da će umjetnost prenijeti objekt, odnosno umjetničko djelo, iz neživog u animirani svijet. Sada, otkad znamo da je cijeli svijet animiran, umjetnikov zadatak je interakcija s inteligencijom materije. »Giorgio Griffa

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21

Giorgio Griffa

Giorgio Griffa (Torino, 1936.), umjetnik, vodeća je figura na međunarodnoj umjetničkoj sceni i jedan od najcjenjenijih suvremenih slikara još od 1960-ih. 1968. odustao je od figurativnog stila kako bi razvio novi jezik, koji se čitave karijere koristio kao slikar. Njegova su djela živopisna i slobodna, pričvršćena izravno na zidove s malim noktima koji podupiru samo njihove gornje rubove, podijeljeni u cikluse, poznati su kao "nedovršena konstanta", sa stilskim jezikom temeljenim na ponavljanju, koji stječe ritmičku dosljednost ikonskih znakova i izražajne gramatike pisanja.